Projectmatig werken

FAQ

Wat is het verschil tussen projectmatig werken en projectmanagement

Het perspectief. Bij projectmatig werken hebben we het over het hele team en alle rollen en taken van ieder teamlid. Bij projectmanagement hebben we het vooral over de taken en de rol van de projectleider.

Welke cursus zou u mij aanraden? Projectmatig werken of projectmanagement?

Een goede projectmanagement cursus combineert beide. Een projectleider moet namelijk alle rollen in een projectteam snappen en andersom moet een projectlid in staat zijn om de leiding te nemen (al is het maar voor een deel van het project).

Waar kan ik in BelgiŽ een cursus projectmatig werken volgen?

Dit kan onder andere bij het bureau www.projectmanagement-training.be

Kan ik het ook online leren?

Ja, je kan een cursus projectmatig werken op afstand volgen bij LOI en bij NTI

Is projectmatig werken moeilijk?

De theorie van projectmatig werken is niet moeilijk, maar het doen van projecten kan soms wel lastig zijn. Het vraagt om een zekere discipline en je moet ook kunnen omgaan met (soms grote) onzekerheden.

Waarom is projectmatig werken belangrijk?

Omdat alle veranderingen in organisaties, profit en non-profit gebeuren door een project. Hoe beter je projectmatig werken beheerst, hoe innovatiever je kunt zijn en gemakkelijker kunt omspringen met veranderingen als organisatie. En veranderingen blijven komen, dat geldt voor elk bedrijf en elke organisatie.

Hoe lang duurt het voordat ik projectmatig werken onder de knie krijg?

Je hebt nodig een cursus en je moet minimaal 1 project doorlopen. Je moet dan geluk hebben dat het project niet al te raar verloopt. Dan kun je zeggen dat je de basis beheerst en alles tenminste een keer hebt meegemaakt. Reken al met al op een jaar van cursus tot einde project.

Welke technieken moet ik leren om een projectleider of projectmedewerker te zijn?

Voor een projectleider: onder andere schrijven van een projectplan, maken van een planning en begroting , leiderschap en algemene projectmanagement kennis. Voor een projectmedewerker geldt meer dat hij of zij zijn eigen vak beheerst, kan werken in een projectstructuur en deze snapt, dat hij of zij afspraken nakomt en zijn eigen planning kan maken. Dit zijn de globale technieken, in de praktijk is de lijst langer met kleinere en specifiekere projectvaardigheden.

Waar kan ik een coach vinden voor mijn projecten?

Hier vindt je een coach.

Welk niveau opleiding moet ik hebben om een cursus projectmatig werken te kunnen volgen?

Je kan op elk niveau je projectmethodieken verbeteren.

Is er veel werk voor projectleiders?

Ja, ondanks de crisis blijft er veel werk voor projectleiders. Misschien ook wel dankzij de crisis, omdat alle veranderingen in bedrijven projecten zijn. Ook reorganisaties, bezuinigingsprojecten, bezuinigingsoperaties en heroriŽnteringen op de markt.

Blijft projectmatig werken nog veel voorkomen in de toekomst?

Ja, alle veranderingen bij organisaties zijn projecten. Omdat producten en organisaties steeds sneller veranderen (eigenlijk de hele wereld) blijft er veel werk voor mensen die projectmatig kunnen werken.

Is een projectmatige aanpak altijd het beste voor organisaties?

Nee, soms moeten organisaties hun operationele activiteiten verbeteren. Dat is project op zich, maar de operationele activiteiten hoeven geen project te zijn. Beter is het dan om te richten op efficiŽntieverbetering dan op het invoeren van projectmatig werken.

Waar kan ik meer lezen over projectmatig werken?

Hier kan je meer lezen over projectmatig werken projectmatig werken. Zie ook onze pagina met boeken over PMW (projectmatig werken).

Over ons | Contact | ©2010